Slatke pite

Pita sa kruškama


Sasvim jednostavna poslastica od testa i voća koja se priprema od dostupnih sastojaka, one koje svako od nas ima u kući. Malo brašna, putera ili margarina, šećera, jaja, mleka i neko voće.  Šta više poželeti, već ušetati u kuhinju sa osmehom na licu i željom da se obraduju ukućani potpuno jednostavnom voćnom poslasticom. Volim pripremiti desert sa uživanjem, onako opušteno bez frke u žurbe kad nije potrebna specijalna kupovina i traženje nekih posebnih namirnica i sastojaka. A priprema jednostavna, prosto lagana, toliko da je može pripremiti i svaki početnik u kuhinji. Jednostavan kolač, koji za osnovu ima mekanu koricu, gde dominira ukus pečenog testa kao i kriške sočne domaće kruške. 









































Potrebno je:
750 g krušaka,
160 g butera,
125 g šećera,
250 g oštrog brašna,
kesica praška za pecivo,
2 kašike mleka,
prstohvat soli,
1 vanilin šećer,
sok od 1/2 limuna,
3 jajeta,
malo cimeta,
2 - 3 kašike meda ili
prah šećer za posipanje.


Priprema:
Kruške očistiti od kore i semenki, izrezati na tanke kriške, poprskati ih limunovim sokom. U posudi rastopiti 3 kašike butera u njemu propržiti nasečene kruške na laganoj vatri da dobiju zlatnu boju. Kruške skloniti sa šporeta i ostaviti da se ohlade. Za to vreme pripremiti testo. Izmiksati preostali buter, dodati šećer, so i vanillin šećer, dodati jedno po jedno jaje i dobro ih s jediniti sa buterom. Brašno izmešati sa praškom za pecivo i uz dodatak mleka umesiti čvršće testo. Kalup prečnika 28 cm obložiti papirom za pečenje ili dobro podmazati, naliti testo i špatulom poravnati površinu testa. Pripremljene kriške krušaka ređati na površini testa da se delimično preklapaju. Kolač peći u već zagrejanoj rerni na 200- 180 stepeni oko 40 - 50 minuta (u zavisnosti od jačine rerne). 
Pečeni kolač izvaditi iz rerne i ostaviti ga da se malo ohladi. Ohlađen kolač izvaditi iz kalupa, iseći na komade željene veličine i blago preliti zagrejanim medom, po želji se kolač može posuti i šećerom u prahu i cimetom. Za pripremu ove poslastice nije potrebno previše vremena niti kulinarske veštine. Svakako treba iskoristiti period svežeg voća, na vama je da odlučite šta ćete radije pripremiti od plodova koji su vam dostupni. 


Mekane i slatke kruške su idealna jesenja namirnica. Ne propustite sezonu krušaka, učinite život slađim uz ovu divnu namirnicu. 


Krostata sa šljivama

Brza poslastica, pita šta li je? Negde  je zovu krostata, negde tart, naziva je toliko, a moram priznati da ovaj komad testa u kome su upakovane plave sočne šljive, govori sve jezike sveta, kako god se zvala, ukus je savršen. Ovo je svakako poslastica koja se zavoli posle prvog zalogaja...
Potrebno je:
300 g brašna,
150 g putera,
100 g šećera u prahu,
1 prstohvat soli,
rendana kora limuna,
2 jaja.

Za punjenje:
oko 400 g šljiva,
2 - 3 kašike šećera,
2 - 3 kašike mlevene plazme,
cimet.















Priprema:
Usitniti maslac, dodati brašno i dobro promešati da se dobiju krupne mrvice, dodati so, jaja, šećer, koru limuna (vodeći računa o poreklu limuna, u koliko je limun iz trgovine nije preporučljivo upotrebiti koru), dobro umesiti da se dobije glatko testo. Testo umotati u plastičnu foliju i ostaviti 30 minuta u frižider da se dobro ohladi.



















Šljive dobro oprati, iseći na polovine, odstraniti koštice i posuti ih sa malo šećera i cimeta.
Pripremiti pleh za tart veličine  26 - 28 cm, dno i ivice pleha za pečenje premazati malo puterom.


Testo istanjiti na providnoj foliji ili papiru za pečenje u obliku kruga, (uz pomoć papira testo ćemo lakše prebaciti u pleh), vodeći računa da testo bude veće od dno pleha, potrebno je da testo pokrije i stranice pleha.


Pripremljeno testo dobro utisnuti u ivice pleha, višak odstraniti, viljuškom izbosti testo na par mesta (sprečiće podizanje testa u toku pečenja). Po testu posuti malo mlevenog keksa, poređati šljive u krug prateći ivicu testa, na kraju posuti sa još malo mlevenog keksa i ostatkom šećera i cimeta. Peći u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 30 - 40 minuta (u zavisnosti od jačine rerne) da testo blago porumeni, a šljive omekšaju.


Gotovu poslasticu ostaviti da se malo ohladi, iseći po želji, posuti blago šećerom u prahu i poslužiti.

Uživajmo u svakom slatkom zalogaju!


Krostata sa breskvama



Ukusna pita od prhkog testa i voća, recept nam dolazi iz Italije i njihove kuhinje,  pleni svojom jednostavnošću i odličnim ukusom, s pravom je zauzela mesto u poslastice koje se rado pripremaju i na našim prostorima. U koliko niste ljubitelj pita i  nemate vremena oko pripreme zahtevnih kora za koje treba malo više vremena i malo veštine, krostata je pravi izbor. Sa samo jednom korom koja se priprema sasvim jednostavno i uz dodatak malo voća na stolu ćete dobiti izvrstan desert, možda i doručak, zašto da ne? Sigurno ćete biti iznenađeni ukusom koje nam pruža  prhko testo sa upakovanim voćem u sredini. Nas je osvojila na prvi zalogaj, rekla bih da se sa svakim novim ukusom oduševim sve više, svaki put očekujem eksploziju ukusa, nešto posebno, a to i dobijem... 














Potrebno je:

210 g belog brašna,
prstohvat soli,
70 g margarina,
2 - 3 kašike hladne vode,
35 g šećera u prahu,
1 jaje.

Za punjenje.
400 g breskve  (5 -  6 komada srednje veličine), 
2 - 3 kašike šećera,
vanilin šećer,
4 kašike mlevene plazme.


Priprema:


Zamrznuti margarin narendati na krupnije, dodati brašno, prstohvat soli i sjediniti sve u krupne mrvice, dodati 1 jaje i sasvim malo vode. Masu promešati i lagano prstima umesiti da se dobije glatko testo. Vodeći računa da testo ostane mekano. Testo pokriti providnom folijom i ostaviti najmanje 30  minuta u frižideru da odmori i dobro se ohladi. Pre pečenja testo u krug razviti na papir za pečenje debljine oko 3 - 4 mm, na taj način se kora lakše prebaci u željeni kalup. Pripremiti kalup ø 28 cm i u njemu zajedno sa papirom prebaciti testo, tako da ivice testa padaju preko rubova kalupa.


Zrele čvrste breskve oprati, preseći na pola, odstraniti košticu i iseći na manje kriške, posuti ih blago šećerom, vanilin šećerom i ostaviti desetak minuta...


Na pripremljenu koru, posuti malo mlevene plazme, složiti pripremljene breskve, ređajući ih u krug uz ivicu kalupa. Posuti ostatkom šećera i mlevenog keksa, ivice testa saviti ka sredini pleha da pokriju jedan manji deo poređanog voća. Peći u zagrejanoj rerni na 180 - 200 stepeni oko 20 - 30 minuta (u zavisnosti od jačine rerne) dok testo blago ne porumeni, a voće smekša. Pečenu krostatu  ostaviti da se malo ohladi, posuti blago prah šećerom, iseći na 8 jednakih delova i poslužiti. 



Mi smo uživali u svakom zalogaju, verujem da ćete i vi, bez obzira da li je služite kao desert, doručak ili kasnu užinu, što se baš nama desilo jedne lepe letnje noći... 


Američka pita od jabuka

Potrebno je:

250 g margarina,
250 g kristal šećera,
4 jaja,
500 - 600 g brašna,
1 prašak za pecivo,
1 vanilin šećer.

Za nadev:
1 kg rendanih jabuka,
200 g šećera,
20 - 30 g mlevenog keksa,
1/2 kesice cimeta (po želji).
1 - 2 kesice vanilin šećera,
1  kašičica kakao praha,
1 - 2 kašike meda,
1 kašika šećera u prahu.


Ova masa je dovoljna za  tepsiju prečnika 34 ili 36

Priprema:
Umutiti jaja sa šećerom, dodati umućen margarin, brašno i prašak za pecivo, dobijenu masu dobro obraditi rukama da se dobije glatko testo. Od dobijene količine testa odvojiti 1/3 za trake.
Tepsiju obložiti papirom za pečenje, veći deo testa ravnomerno rasporediti u tepsiji, izvući ivice testa uz rub tepsije i posuti mleveni keks po testu. Ocediti višak tečnosti iz jabuka i rasporediti nadev od rendanih jabuka i šećera. Ostalo testo podeliti na pola, u jedan deo dodati kašičicu kakao praha, drugo ostaviti belo. Ravnomerno istanjiti testo oklagijom i iseći trake širine oko 1 cm, poređati preko jabuka naizmenično slažući tamnu i svetlu traku od testa. 
Kolač peći u već zagrejanoj rerni na 200 - 180 stepeni oko 30 - 40 minuta (u zavisnosti od jačine rerne) da kolač dobije lepu boju. Pečen kolač ostavite da se ohladi pre sečenja. Pri služenju kolač preliti zagrejanim medom i posuti blago prah šećerom. 



Pita sa bundevom - ružice


Potrebno je:
1/2 kg tankih kora za pitu,
1/2 kg rendane bundeve,
150 g mlevenog keksa ili oraha
200 g kristal šećera (po želji)
50 g prah šećera,
cimet,
2 vanilin šećera,
1 dl ulje.
Priprema:
Izrendati bundevu i dodati 2 vanilin šećera, malo cimeta (ako volite miris cimeta naravno). Uzeti list kore presaviti levi i desni kraj kore ka sredini,  tako presavijenoj kori dodati rendanu bundevu, mleveni keks ili orahe, posuti šećerom i preliti blago uljem. Koru saviti sa donje i gornje strane i urolati u mali ,,rolatić,,. Tako pripremljen ,,rolatić,, preseći na pola i ređati u pouljen pleh sa sečenim krajem naviše, da izgledaju kao ,,ružice,,
Gotove ružice od bundeve pre pečenja malo poprskati uljem i peći u zagrejanoj rerni na 160 - 180 stepeni oko 15 - 20 minuta (u zavisnosti od jačine rerne). Gotovu pitu posuti prah šećerom i poslužiti.


Lenja pita sa jabukama


Još jedan recept koji želim da otrgnem od zaborava, lenja pita po receptu moje nane...Vrlo rado se sećam mirisa pite kada se izvuče iz rerne, a kuća zamiriše na jabuku, cimet i vanilu...

Potrebno je:
1 kg jabuka,
200 g mast,
80 g šećera,
1 jaje,
420 g brašna,
3 kašike sirće,
1 vanilin šećer,
1 kašičica cimeta (dodati po želji),
2 kašike prezle,
Šećer u prahu za posipanje.

Priprema:
Jabuke oljuštiti, izrendati, dodati vanilin šećer i malo cimeta.
Za koru umutiti 200 g mast sa 60 g kristal šećera, dodati 1 jaje, 3 kašike sirće i brašno. Umesiti sve sastojke da se dobije lepo glatko testo. Testo podeliti na dva dela, u pripremljen pleh ili tepsiju staviti 1/2 razvučenog testa, posuti malo prezlom i šećerom, staviti prethodno izrendane jabuke, odozgo dodati još malo šećera, jabuke pokriti drugom polovinom testa. Pitu peći u zagrejanoj rerni na 180 C oko 30 minuta (i zavisnosti od jačine rerne) da dobije lepu žutu boju. Pitu ostaviti da se ohladi, seći na kocke i posuti prah šećerom, poslužiti uz kafu ili čaj... (ova količina testa dovoljna je za manju tepsiju (28) ili pleh, ja uglavnom radim duplu masu i pečem u tepsiji br 34)





Коментари