Desert sa filom

Krem kolač sa kupinama


Za ljubitelje voćnih poslastica... 

Za koru je potrebno:
1 jaje,
7 žumanca,
5 kašika brašna,
1/2 praška za pecivo.

Za fil je potrebno:
sok od 1/2 limuna,
4 pudinga od vanile,
350 g šećera,
7 belanaca,
100 - 150 g kupina,
1 l mleka,


Priprema:
Za koru penasto umutiti 1 jaje i 7 žumanca uz dodatak šećera. Umućenoj masi lagano dodavati jednu po jednu kašiku brašna prethodno pomešano sa praškom za pecivo. Masu uliti u okrugli kalup prečnika 28 cm obložen papirom za pečenje (uz pomoć papira je lakše odvojiti kolač od kalupa). Koru peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 15 - 20 minuta u zavisnosti od jačine rerne (vodeći računa na činjenicu da je kora prilično tanka, radi toga je i vreme pečenja kraće).


Priprema fila:
600 ml mleka staviti da provri, posebno rastvoriti 4 pudinga sa 400 ml mleka i 4 kašike šećera. Pripremljen puding postepeno dodati vrelom mleku i ukuvati uz stalno mešanje dok se masa ne zgusne. Od kupina pasiranjem odvojiti koštice i ukuvati voće sa par kašika šećera. Posebno umutiti belance sa šećerom u čvrst sneg i dodavati kašiku po kašiku vrućeg pudinga uz stalno mešanje mikserom na manju brzinu. Fil podeliti na dva dela, u jedan deo dodati 1/3 spremljenih kupina, a u drugi deo dodati 2/3 kupina da se dobije jedan tamniji i jedan svetliji deo krema. Ohlađenu koru poprskati sokom od limuna i naneti tamniji deo krema, preko toga svetliji deo krema takođe ravnomerno naneti, kolač ostaviti u frižider da se dobro ohladi i stegne. Kolač je najbolje pripremiti jedan dan ranije. Sutradan otvoriti ivice kalupa, ukloniti papir sa ivica i kolač prebaciti na tacni za služenje (ostaviti donji deo - dno kalupa). Kolač po želji dekorisati i poslužiti. 

Uživajmo u svakom slatkom zalogaju!


Čizkejk sa jagodama


Poslastica koja se pravi lako i brzo, a izuzetnog je ukusa.


Potrebno je:
275 g mlevene plazme,
225 g maslaca,
50 g rendane bele čokolade,
3 kašike meda.


Za fil je potrebno:
300 g kajmak namaz (Mlekara Šabac),
160 g šećera u prahu,
200 g slatke pavlake,
1 kašika soka narandže ili limuna,
1 želatin C 10 g,
150 g jagoda.

Za glazuru je potrebno:
1 crveni želatin C 10 g
200 g jagoda.

Priprema:
Umutiti maslac sa 3 kašike meda, dodati mleveni keks i krupnije narendanu belu čokoladu. Masu sjediniti i istanjiti u okruglom kalupu ø 28, dno je potrebno prethodno obložiti papirom za pečenje, kao i stranicu kalupa ( kasnije će biti lakše ukloniti kalup sa poslastice).

Fil:
Umutiti 200 g slatke pavlake. U drugu posudu umutiti krem sir sa šećerom u prahu i jednom kašikom soka od narandže ili limuna. Želatin rastvoriti u 4 kašike hladne vode i ostaviti par minuta. Obe mase sjediniti mešajući varjačom ili špatulom, ne mikserom, želatin staviti na ringlu da se otopi, vodeći računa da ne ključa i lagano dodati u prethodno pripremljen krem. 


Sve lepo sjediniti i masu podeliti na dva jednaka dela. U jedan deo dodati 150 g seckanih jagoda. Na koru naneti prvo deo sa jagodama, zatim beli deo krema. Sve ostaviti u frižider da se beli krem stegne. Na kraju rastvoriti i crveni želatin C u 4 kašike vode, dodati vodu (prateći uputstvo sa kesice o načinu pripreme) i zagrejati na ringli uz stalno mešanje na slabijoj vatri, vodeći računa da želatin ne zavri, a da se svi kristali želatina lepo rastvore.
Ostaviti želatin da se malo ohladi, ostatak jagoda 200 g iseckati na sitnije komade i dodati u pripremljen želatin, lagano masu preliti preko spremljenog i malo ohlađenog cizkejka kao završni sloj. 


Kolač ostaviti preko noći u frižider. Sutradan kalup otvoriti, skinuti papir za pečenje i kolač prebaciti na tacni odgovarajuće veličine. Najbolje je kolač ostaviti na dno kalupa i zajedno sa njim prebaciti na tacni za služenje. Poslužiti hladan kolač...


Tart sa višnjama


Unesimo malo svežine u svoj dom uz voćnu poslasticu...

Potrebno je za testo:
200 g margarina,
400 g belog brašna,
prstohvat soli,
100 ml hladne vode,
1 vanilin šećer.

Potrebno za fil:
400 ml mleka,
1 puding C sa ukusom vanile,
4 kašike šećera,
125 g margarina,
120  g prah šećera,
250 g višanja. 

Preliv:
150 g višanja,
1 kesica želatina.


Priprema:
U posudi sa brašnom dodati vanilin šećer, prstohvat soli i na sitnije komade isečen ili na rende usitnjen margarin. Masu ujediniti uz postepeno dodavanje vode, da se dobije glatko kompaktno testo koje se ne lepi za podlogu i ruke. Testo pokriti folijom i ostaviti oko 30 - 40 minuta u frižider da se hladi. Ohlađeno testo istanjiti na podlozi posutoj brašnom ili na papir za pečenje da testo bude par centimetara veće od prečnika pleha. Testo uz pomoć papira prebaciti na pleh prečnika 28 - 30 cm za tart, ivice pleha obložiti testom blago vršeći pritisak prstima da testo dobije oblik pleha, višak testa iseći u koliko ga bude preko ivice pleha (testo se prilikom pečenja povuče pa je svakako bitno da testo bude postavljeno uz ivicu kalupa, na taj način ostaje prostor u koji se naliva kasnije fil). Pre pečenja koricu na više mesta izbosti viljuškom, to će sprečiti da se naprave neravnine u testu u toku pečenja. Koru peći u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 20 - 25 minuta (u zavisnosti od jačine rerne) dok  blago ne porumeni, ali svakako vodeći računa da se kora ne prepeče. 

Fil:
250 g višanja usitniti u blender ili nutribullet. Puding skuvati sa 400 ml mleka i 4 kašike šećera,  ostaviti da se ohladi.  Margarin umutiti penasto sa šećerom u prahu dodati ohlađen puding i  pripremljeno voće. Fil sjediniti i ravnomerno  naneti na koru. Želatin C rastvoriti sa 4 kašike vode i ostaviti par minuta da nabubri, staviti na toplu ringlu da se dobije tečna masa, vodeći računa da masa ne prokuva u tom slučaju želatin gubi mogućnost želiranja. Tečnoj masi od želatina dodati 150 g očišćenih i od viška tečnosti oceđenih višanja i lagano preliti preko fila, vodeći računa da se želatin ne prospe preko ivica kore. Kolač ostaviti par sati u frižideru da se dobro stegne (najbolje je ovakav vid poslastice pripremati jedan dan ranije).  Pozvati prijatelje, podeliti sa njima ovu divnu poslasticu i uz popodnevnu kaficu uživati u druženju...