четвртак, 13. јул 2017.

Sladoled od jagoda



Sladoled, poslastica sa leda, pravi hit leta, puna voća, čokolade, vanile, egzotičnih ukusa i mirisa u kojoj sa velikim zadovoljstvom uživaju mališani, ali moram priznati i mi nešto stariji. Sladoled je ovih dana slatkiš broj jedan i svuda se traži kugla više. Toliko je ukusa i raznih vrsta popularne letnje poslastice koju retko ko ne bi probao u ovim vrelim letnjim danima. Jedan sladoled koji mi rado pripremamo u svom domu je svakako sladoled od jagoda, svima je već nadaleko poznato da su jagode uvek i u svakom obliku viđene u našem domu i na našoj trpezi…


Nisam propustila priliku da od preostalih jagoda iz vrta pripremim još neku divnu poslasticu,  lako je bilo napraviti izbor...


Potrebno je:
500 g  pasiranih jagoda,
1/2 litra vode,
500 g šećera,
150 g bombonskog sirupa,
100 ml limunovog soka.

Preliv:
300 g jagoda,
100 g šećera,
1 vanilin šećer,
1 dl vode,
1 - 2 kriške limuna.

Priprema preliva:
Šećer i vodu staviti da provri, jagode očistiti i iseći na sitnije komade, dodati ih prokuvanoj vodi sa šećerom i kuvati oko 15 minuta, dodati kolutove limuna i kuvati još 10 - 15 minuta na laganoj vatri. Preliv naliti u staklene sterilne teglice. Ovakva vrsta preliva ima široku primenu, može poslužiti kao dodatak ili preliv kolačima, sladoledu, krofnama...


Priprema:
Izabrati zdrave jagode, očistiti ih od peteljki, prati pod mlazom tekuće vode, da se ukloni sva nečistoća. Jagode propasirati, a vodu, šećer i sirup prokuvati, penu koja se pojavi u toku kuvanja skinuti. Kuvani šećer ohladiti i u hladnoj masi dodati pripremljene jagode i sok od limuna. Sve dobro promešati, naliti u odgovarajući sud i staviti u aparat za zamrzavanje, može se naliti i u odgovarajuću posudu i ostaviti u zamrzivač. Sladoled je potrebno mrznuti sve dok se pripremljena masa dobro ne poveže i ne dobije svetlu boju. Sladoled servirati sa voćnim prelivom...