петак, 26. август 2016.

Feferone u tegli

Ako želite da dodate specifičan ukus vašem jelu svakako u svoj jelovnik uvrstite sveže ili ukiseljene ljute papričice. Ne retko čujemo da su ljute papričice jedna od najzdravijih namirnica, nisam sigurna da li je to tako, ali svakako znam da su vrlo pikantne i sastavni deo skoro svake trpeze. 

Potrebno je:
1 kg feferona,
5 kafenih kašičica soli -  50 g,
5 kafenih kašičica šećera -  50 g,
alkoholno sirće od 9 %,
konzervans,
vinobran,
biber u zrno,
voda.
Priprema.

Dobro oprati sveže i zdrave papričice - feferone, iseći duži deo peteljke, naređati ih uspravno u staklene teglice, ako koristite manje teglice dodajte u svaku teglicu kašičicu šećera i 1 kašičicu soli, par zrna bibera (po želji) dodajte 1 g konzervansa i 1 g vinobrana. Pritisnuti plastičnom ,,pahuljicom,, da papričice ne bi isplivale u koliko nisu dobro upakovane u teglici, zatim 1/3 teglice nalite 9% alkoholnog sirćeta (ako su feferoni jako ljuti, želite da neutrališete ljutinu možete naliti i 1/2 sirćeta u tegli) a ostalo dopunite vodom. Teglice dobro zatvorite metalnim zatvaračima, okrenite par puta teglicu da bi se sadržaj soli i šećera istopio, a sirće i voda pomešali. Teglice čuvati na suvom, prozračnom i tamnom mestu. Ovako pripremljene ljute papričice možete koristiti posle mesec dana. 


Na ovaj način je ljute papričice pripremala i moja nana, verujte mi smo uvek zadovoljni  ukusom i kvalitetom da i dalje koristim ovaj vrlo jednostavan način pripreme svake godine iznova i iznova.  

Da se  zima doćeka  spremno