понедељак, 30. новембар 2015.

Baklava sa orasima

Baklava je jedan od popularnih slatkiša koji se priprema na vrlo različite načine.  Jedan od takvih starih recepata koji sam dobila od svoje svekrve jako davno je i ovaj recept sa jogurtom, moram priznati da vrlo često pripremam ovu poslasticu već dugi niz godina i svi je obožavaju...  
Priprema je vrlo jednostavna i brza,  a ukus odličan...


Potrebno je:
500 g tankih kora za baklavu,
600 g mlevenih oraha,
100 g suvog grožđa,
3 jaja,
1 jogurt (180 ml),
1,5 čaša od jogurta kristal šećera,
1  čaša od jogurta ulje (180 ml),
1 prašak za pecivo.

Preliv:
1 kg šećera, 
2 vanilin šećera,
1 l vode, 
1 limun.

Priprema: 
Ukuvati šerbet sa šećerom, vodom i vanilom, limun dodati kasnije u ohlađen sirup. Posebno umutiti jaja sa šećerom, dodati ulje, jogurt i prašak za pecivo, ovom masom "filovati kore". Izabrati četvrtasti pleh, na pouljen pleh slagati kore jednu za drugom i naizmenično nanositi umućenu masu na svakoj kori, masa se najbolje nanosi nekom većom kašikom (gustina je kao masa za palačinke) ili četkicom od silikona, ravnomerno prekriti koru filom i zasuti mlevenim orasima, po želji dodavati suvo grožđe, koje se može dodati na samo jednoj kori - na polovini spremljenih kora kora,  po želji suvo grožđe se može dodati i na nekoliko kora. Postupak ponavljati dok se ne utroši sav materijal, zadnju koru ne prelivati, blago namazati četkicom samo. Tako pripremljenu baklavu iseći na rombove i peći  prvo na 180 c zatim smanjiti na 150 c  oko 40 minuta (u zavisnosti od jačine rerne). Vruću baklavu lagano prelivati hladnim sirupom. Baklavu ostaviti da se ohladi pre služenja. Naravno ako ste dovoljno strpljivi  :)