субота, 03. октобар 2015.

Cepkani ajvar blagi


Spremljena zimnica, to je velika blagodet za svaku porodičnu trpezu u dugim i hladnim zimskim danima. Ljubav, tradicija i posebno čuvani recepti su znamenje svake porodice, pa to pravilo važi i u našoj porodici.



Za pripremu ajvara na ovaj način koji se u našem domu tradicionalno priprema već dugi niz godina potrebno je odabrati lepe, zdrave, mesnate i crvene paprike ,,ajvarke".

Potrebno je:  7 kg svežih  paprika da se dobije masa od   5 kg  opečenih, oljuštenih, oceđenih i nacepkanih paprika. 

Na količinu od 5 kg pripremljenih paprika dodavati dole navedene sastojke.
300 ml ulja,
2  supene kašike šećer,
2  supene kašike so (po ukusu može biti manje ili više),
2 supene kašike esenciju.

Priprma:
Paprike dobro  oprati u hladnoj vodi, posušiti ih i ispeći.
Pri pečenju paprike okretati tj. voditi računa da budu sa svih strana dobro pečene, pečene paprike stavljati u kesi da se malo ohlade, zatim ih oljuštiti, očistiti seme, iscepkati u trakice od 1 cm i ostaviti preko noći da se ocede u đevđir - posudu sa rupičastim dnom. U širu posudu za kuvanje naliti pripremljene cepkane paprike i staviti na laganu vatru uz stalno mešanje da se cela masa zagreje, a paprika krene da se dinsta. Na upola ukrčkan ajvar dodati ulje, šećer i jednu količinu soli, koju ćete kasnije po svom ukusu dodavati u količini koju želite. Ajvar pržiti 40 - 60 minuta od momenta kad cela masa počne da vri uz stalno mešanje, pri kraju dodati 2 supene kašike esenciju i dobro promešati. Vreme kuvanja zavisi od količine koja se priprema, od veličine posude i jačine vatre koju koristite.  Ajvar je gotov kad vidite da masa počinje da se sija i da se odvaja od rubova posude a da se prilikom mešanja vidi dno posude. Ajvar naliti vruć u čiste zagrejane i sterilisane u rerni na 100 stepeni staklene teglice, voditi računa da rubovi teglica ostanu čisti da na njima ne ostanu tragovi ajvara, u koliko je potrebno očistiti rubove teglica (namočiti papirni ubrus - salvetu u sirće 9 % i pažljivo obrisati svaki rub teglice u suprotnom to može da izazove njegovo kvarenje) i odmah zatvoriti metalnim novim zatvaračima sa navojem. Teglice umotati u platnene salvete ili papir, ređati ih u neku posudu ili kutiju i dobro ušuškati, pokriti, da se postepeno hlade. Posle dan - dva teglice spremiti u ostavu do služenja, uz ovako pripremljen ajvar ćete svakako uživati u zimskim danima i divnom ukusu. Prijatno!


                                              Uživajmo u čarima domaće kuhinje!